Jesenný tekvicový koláčik – low carb

Ingrediencie:
NA CESTO:
  • 1 3/4 hrnčeka mandľovej múky
  • 3 PL kokosovej múky 
  • 2 ČL sladidla (erythol alebo stévia)
  • 1/2ČL soli
  • 1/3 hrnčeka studeného masla 
  • 2 PL kokosového oleja 
  • 1 väčšie vajce
NA NÁPLŇ:
  • 400 g tekvicového pyré (ak nemáte, pripravíte si ho ľahko: prekrojte tekvicu aspoň na polovice, a upečte cca 20 min na 200 C, potom ošúpete a rozmixujete do hladka na pyré)
  • 1/2 hrnčeka kokos.krému z plechovky
  • 2 čl mandľového masla (alebo iného orieškového)
  • 1/3 hrnčeka sladidla (ja som dala erythol , ale čosi menej)
  • 1 1/2 čl vanilkového extraktu
  • ¼ čl soli
  • 2 1/2 čl pumpkin spice korenia 
  • 1 čl škorice
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
POSTUP:
Na cesto:
1. Skombinuj mandľovú múku, kokosovú múku, sladidlo, soľ, maslo a kokos.olej vo food processore, dokým sa nezačnú tvoriť hrudky veľkosti hrášku. Potom pridaj vajce a znova zamiešaj, dokým sa cesto nespojí dokopy.
2. Zober cesto z misy a sprav z neho guľu, ktorú zabaľ do plastovej fólie. Daj do chladničky aspoň na 15 minút, alebo do max.2 dní.
3. Keď je cesto dobre stuhnuté, vyvaľkaj ho medzi dvoma papiermi na pečenie do veľkého kruhu, ktorý polož do formy. Presahujúce zvyšky odstráň s nožíkom a môžeš i použiť na vykrojenie ozdôb s formičkami na medovníčky, ktoré potom môžeš položiť na vrch koláča.
4. Cesto poriadne vo forme popritláčaj do rohov a nezabudni ho dobre poprepichovať vidličkou, aby ti ho pri pečení nenadvihlo.
5. Formu s cestom daj ešte do mrazničky a zapni si trúbu na cca 190 C a medzi tým, kým sa vyhreje si priprav plnku.
Plnka:
1. Keď je trúba vyhriata, vyber cesto z mraziaku a daj ho predpiecť na 8-12 minút alebo pokiaľ nie sú okraje cesta svetlo hnedé.
2. Na plnku rozmixuj dohladka všetky ingrediencie. Vylej na predpečené cesto.
3. Daj znova do trúby piecť na cca 30 minút alebo dokým stred cesta nie je skoro ustálený (stále by však mal byť trochu tlasľavý) a cesto je už zlato až tmavo hnedé.
4. Vyber a nechaj vychladnúť v izbovej teplote aspoň 2 hodiny. Na vrch môžeš dať potom kokosovú šľahačku so štipkou škorice. Koláčik je dobré mať v chladničke, a vydrží aj 2-3 dni, pokiaľ ho nezjete skôr 🙂
Originál recept nájdete tu: https://lifemadesweeter.com/pumpkin-pie/
Nutrition Facts
Pumpkin Pie (Keto, Low Carb, Paleo)
Amount Per Serving (1 slice)
Calories 232
Calories from Fat 189
% Daily Value*
Total Fat 21g 32%
Total Carbohydrates 6g 2%
Dietary Fiber 2g 8%
Sugars 1g
Protein 7g 14%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.