Skip links

Recept: Raw mrkvový koláčik

S týmto úžasným mrkvovým koláčikom od našej dvornej cukrárky Ivky sme si spríjemnili slnečnú stredu, na ktorú pripadlo MDŽ. Tak prečo si takýto deň nevylepšiť niečim zdravo sladkým? Naviac, koláčik je príjemne šťavnatý a lahodný kešu krém na vrchu je ako čerešnička na torte 🙂 Najlepšie na tom je, že ho mohli jesť úplne všetci, keďže je bez lepku, cukru a mlieka. Oplatí sa ho vyskúšať! 

Mrkvový základ:20170308_080029_HDR

  • 2 1/2 hrnčeka nastrúhanej mrkvy  (okolo 3-4 väčších kusov mrkvy)
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 hrnček vykôstkovaných ďatlí
  • 1/2 hrnčeka nesladeného strúhaného kokosu
  • 3/4 čl škorice
  • 1/2 čl muškát.orecha
  • štipka soli
Kešu krém:
  • 1 hrnček kešu, namočených cez noc
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 3 PL raw agáve
  • 1 čl vanilky
  • šťava z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • 1/3 hrnčeka roztopeného kokosového oleja
  • vlašské orechy a škorica na posypanie

 

Postup:

  1. Mrkvový základ: Vystli si papierom na pečenie menší pekáč alebo formu na tortu, tak aby papier presahoval cez hrany.
  2. Nastrúhame si mrkvu, dáme do väčšej misky a odložíme bokom. Vymixujeme vlašské orchy s ďatlami takmer do hladka tak, aby v hmote zostalo zopár menších kúskov. Pridáme kokos, korenie, soľ a zmiešame dokopy. Pridáme aj mrkvu a miešame dokým sa všetko poriadne nespojí.
  3. Takto pripravený mrkvový základ vysypeme do pripravenej formy vystlanej papierom, stlačíme na seba, vrch uhladíme a dáme chladiť.
  4. Kešu krém:  Scedíme a prepláchneme namočené kešu v čistej vode. Zmixujeme spolu s vodou, agáve, vanilkou, soľou a citrónovou šťavou. Poriadne vymixujeme do úplne hladka. Môže to trvať aj 10 minút, zaleží od výkonnosti vášho mixéra.  Pridáme kokosový olej a znova zmiešame, aby sa všetko spojilo. Lyžičkou vyberieme a natrieme na vychladený mrkvový základ a pekne uhladíme. Dáme do mrazničky na 2 hodiny.
  5. Vytiahneme z chladničky a za papier vytiahneme aj z formy.  Necháme roztopiť asi 10 minút. S horúcim ostrým nožom nakrájame na rovnaké kúsky a ozdobíme vlašskými orechami a posypeme škoricou. Pred podávaním znova necháme zmäknúť ďalších 15 minút alebo vrátime späť do mrazničky. Pred servírovaním znova necháme roztopiť na cca 20-25 minút.

Tipy od Ivky: “Orechy som dala pol vlašské a pol mandle. Ďatle 2 kusy a zvyšok ďalovej pasty. Pridala som tam aj citrónovú šťavu, ktorá sa mi tam hodila. Na výrobu krému som ku kešu  dala 2 lyžice vody, 2 lyžice kokosového oleja a 2 lyžice kokosového mlieka – tuhú časť z konzervy, a 1 ďatlu namiesto agáve. Krém sa krásne vymixuje, keď sú kešu dlhšie namočené :)”

Originál recept:  http://www.mydarlingvegan.com/2012/11/raw-carrot-cake-bites/

X
X