Recept: Proteínový kváskový chleba
Suroviny:
200 g ražnej múky
200 g špaldovej múky
Semiačka: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia…
50 g neochuteného proteínu
voda, soľ
Príprava kvásku: Zmiešame 100 g ražnej múky s 1 PL kvásku a 200 ml vody. Necháme zakvasiť cez noc (cca 12 hodín).
Na druhý deň pridáme zvyšok múky (100 g ražnej a 200 g špaldovej), proteín a poriadne zamiešame. Dolejeme 100 ml vody, pridáme 1 čajovú lyžičku soli. Nakoniec pridáme ľubovoľné semiačka a poriadne zamiešame. Necháme postáť 5 hodín. Na pomúčenej doske ponaťahujeme po 2-3 hodinách a dáme do misky alebo formy, v ktorej máme potravinovú fóliu / ošiatku.
Dáme piecť do predohriatej rúry – prvých 15 minút na 230 stupňov, potom vytiahneme a potrieme vodou. Dáme dopiecť ešte na 25 minút na 190 stupňov.