Jún – mesiac bez prázdnych kalórií!
Minulý mesiac sme pracovali na technike drepu so squat challenge, ktorá viacerým vám pomohla prekonať nepohodlie v tejto prirodzenej ľudskej pozícií a zlepšila vašu výkonnosť pri tréningoch.
V tomto mesiaci sa chceme znovu vrátiť k marcovej Paleo výzve, resp. sa chceme zamerať iba na jej jednu časť – alkohol. Asi netreba nikomu vysvetľovať, že alkohol nám v žiadnom ohľade neprospieva, no napriek tomu si ho viacerí z nás doprajú raz, či viackrát týždenne (dúfame, že nie denne :P). Preto vás všetkých vyzývame: VZDAJTE SA HO NA JEDEN MESIAC! Ak sa považujete za človeka, ktorý s alkoholom nemá problém a hovoríte o sebe, že nie ste na ňom závislí a vydržíte bez neho, výborne – poďte do toho! Začnite s našou výzvou už dnes!
Pre tých, ktorí alkoholu neholdujú vôbec (áno, aj takýto ohrozený druh ešte existuje a sme tomu radi), sme vymysleli výzvu – mesiac bez sladkostí (prípadne iných nerestí, s ktorými chcete skoncovať). Aj keď sa toho o alkohole povedalo a napísalo už strašne veľa, prečítajte si zaujímavý úryvok o alkohole z našej obľúbenej knižky Jídlo na prvním míste (It starts with food).
„Táto časť bude krátka, pretože alkohol nemá žiadne zdravotné účinky. Nezaujíma nás, čo ste počuli o červenom víne, tequille z agáve alebo bezlepkovom pive – spoločným menovateľom všetkých týchto nápojov je alkohol, a práve ten predstavuje základný problém. (Niektorým marketingovým výrokom, ktoré sa vás pri pití snažia zbaviť pocitu viny sa budeme venovať neskôr.)
Alkohol nespĺňa žiaden z našich 4 štandardov dobrého jedla. Pokiaľ ide o zdravú psychologickú reakciu, alkohol vzbudzuje závislosť. Nejde pritom iba o ľudovú definíciu „závislosti“, je skutočne návykový z klinického hľadiska: vzbudzuje túžbu i vtedy, keď už čelíme negatívnym dôsledkom, postupne sa zvyšuje tolerancia k jeho účinkom a pri obmedzení alebo zastavení jeho užívania sa objavujú abstinenčné príznaky.
Pravidelná konzumácia látok, o ktorých je známe, že sú z klinického hľadiska návykové, sa nám nezdá nijako zvlášť zdravá.
I na tých z nás, ktorí pijeme iba spoločensky (a nebojíme sa závislosti), má alkohol nezdravé psychologické účinky.
Alkohol tlmí mechanizmy zábran. Z toho vyplýva, že keď ste pod vplyvom, s vyššou pravdepodobnosťou robíte nesprávne rozhodnutia (máme na mysli rozhodnutia ohľadne jedla. S nesprávnymi rozhodnutiami v iných oblastiach vám nepomôžeme. Na to si nájdite inú knihu).
Konzumácia látky, ktorá otupuje váš úsudok – čo vedie k neskorým nočným oslavám s pizzou, zmrzlinou alebo celým kelímkom nutelly – vám žiadno neuľahčí úsilie pri voľbe toho najlepšieho jedálnička. Naviac k odbúraniu zábran a ovplyvneniu rozhodovania stačí iba malé množstvo alkoholu a jeho účinky potom v mozgu pretrvávajú do ďalšieho dňa. Čo znamená, že drink (alebo dva) v piatok večer vás môže stáť víkend plný nevhodnej stravy.
Možno viete, o čom hovoríme.
Z hormonálneho hľadiska konzumácia alkoholu narušuje fungovanie glukózy v tele a pôsobenie regulačných hormónov, ako je inzulín a glukagón. I u ľudí s dobrou výživou môže alkohol vychýliť krvného cukru. Hlavne v kombinácií s cukrom (dá si niekto rum s kolou?) zvyšuje vylučovanie inzulínu, ktorý potom sťahuje z krvného obehu príliš veľa cukru a spôsobuje tak dočasnú hypoglykémiu. Naviac môže alkohol narušiť normálne fungovanie glukagónu, takže hladina krvného cukru zostane príliš nízko príliš dlho. To je pre telo veľmi stresujúci stav.
Dáme si trochu matematiky? Ak cukor predstavuje “prázdne kalórie” a gram alkoholu obsahuje oproti cukru takmer dvojnásobok kalórií, nie je alkohol priamo pánom všetkých kalórií? Ponúka viac než dosť energie, aby dokázal narušiť fungovanie hormónov, ale ani hlt cennej výživy.
A nakoniec jeden bonusový účinok na hormóny. Je známe, že jednorázová i dlhodobá konzumácia alkoholu znižuje produkciu testosterónu. Au!
Početne štúdie taktiež ukazujú – a dosť presvedčivo – priamy vplyv alkoholu na priepustnosť čriev a premnoženie črevných baktérií, ktoré prispievajú ku vzniku syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva a všetkých súvisiacich zápalových účinkov. To ale nie je jediný vplyv alkoholu na imunitný systém: jednorázové i dlhodobé užívanie poškodzuje bunkovú imunitu, takže schopnosť imunitného systému vyrovnať sa s následkami zápalu sa ešte oslabuje. Alkohol naviac v tele podporuje oxidáciu: znižuje množstvo antioxidantov zvyšovaním počtu voľných radikálov, čo prispieva k chronickému systémovému zápalu.
I v neveľkom množstve je alkohol akútne neurotoxický. Pozmieňa normálnu aktivitu nervovej sústavy, môže poškodzovať nervové tkanivo a narušovať alebo dokonca zabíjať neuróny, teda bunky, ktoré prenášajú a spracovávajú signály medzi mozgom a ďalšími časťami nervovej sústavy. Laicky vzaté, práve toto je dôvod, prečo sa po pár pohárikoch potácate, horšie artikulujete a oveľa viac si veríte pri tanci.
Poďme sa teraz venovať argumentom, ktoré obhajujú určité druhy alkoholu – napríklad prospešnosť červeného vína pre srdce. Prvá pasca:
Keby ste predávali niečo, čo vedci v skutku označujú za nezdravé, nepriali by ste si nájsť aspoň jednu vlastnosť, ktorá by váš produkt stavala do lepšieho svetla? Určite áno! Ako vinár lisujúci červené víno by ste si teda mohli prečítať (alebo zasponzorovať) pár štúdií o pozitívnom vplyve niektorých antioxidantov, ako je resveratrol na srdce. Uvedomíte si, že vaše víno určité malé množstvo tejto zdravej zlúčeniny obsahuje, čo využijete pre marketingové tvrdenie, že „prospieva srdcu“.
Ťažko to vinárom dávať za vinu. Jeho cieľom je koniec koncov nie naše zdravie, ale vlastný zisk (na tom nie je nič zlého, o to predsa v biznise ide). A nájsť na svojom produkte niečo zdravého, to biznisu rozhodne prospeje.
Problém je v tom, že ide technickú konštrukciu. Tri centilitre červeného vína obsahujú v priemere 160 mikrogramov resveratrolu (medzi rôznymi flaškami a zdrojmi existujú obrovské rozdiely). Väčšina výskumov o reveratrole sa robila na zvieratách, nie na ľuďoch – a k zaisteniu rovnakej dávky resveratrolu aká bola použitá v testoch na myšiach by človek musel vypiť cez 60 litrov (teda 80 fľašiek) červeného vína denne. Čo vy na to?
Ďalšia vec, ktorú náš vinár neuvádza je fakt, že resveratrol v červenom víne v skutočnosti pochádza zo šupiek červeného hrozna. Takže…úplne stačí jesť to hrozno.
Získate všetky potenciálne (údajné) výhody resveratrolu a žiadne tienisté stránky konzumácie alkoholu.
To isté platí pre tequillu zo 100% agáve alebo pre bezlepkové pivo. To, že výrobcovia našli cestu ako ukázať svoje produkty v trocha lepšom svetle neznamená, že sú pre vás dobré. Nezaujíma nás niečo, čo „nie je tak zlé“. Našim cieľom je predstaviť vám to, čo je pre vás optimálne.
DOBRÁ SPRÁVA
Teraz nás počúvajte. Nesnažíme sa povedať, že už nikdy nesmiete zjesť žiadnu sladkosť alebo si dať pohárik. Iba chceme, aby ste sa o jedle rozhodovali poučene. Nechceme, aby ste svoje voľby ospravedlňovali marketingovými heslami alebo si hovorili, že keď je niečo bezlepkové, bez cukru alebo prospešné pre srdce, je to úplne v poriadku.
Prečo sami seba klamať, keď to, že vám (doplňte podľa potreby) jednoducho chutí, je samo o sebe dobrým dôvodom, prečo si to dopriať?
Nie sme žiadni stravovací roboti. Aj my si čas od času radi doprajeme tak ako aj vy. Ale sme k sebe poctiví a chceme, aby ste k sebe boli rovnako poctiví aj vy: „Toto jedlo/tento nápoj neprospieva môjmu zdraviu, to ale nevadí, pretože mi veľmi chutí / je jedinečný / podstatný v našej kultúre / upokojuje moje emócie.“
S takýmito dôvodmi sa úplne stotožňujeme.
Pokiaľ ide o nie príliš zdravé jedlá, mali by ste vedieť, že čím menej (a menej často) si ich vychutnáte, tým zdravší budete. Ako si nastavíte hranicu je úplne na vás.“