Výživná tímovka
Leto je za dverami, preto treba ešte doladiť naše telesné schránky do plaviek! Pripravili sme si pre Vás špeciálnu motivačnú súťaž, ktorá bude do slova a do písmena výživná. Počas 4 týždňov bude vašim cieľom pravidelne chodiť na tréningy, poriadne makať a správne sa stravovať. Ale pozor! Nebudete v tom však sami! Okrem našej trénerskej podpory sa budete mesiac ťahať ako 3 členný tím. To je ďalší dôvod na to, aby ste sa na to nevykašľali a nesklamali svojich parťákov (a taktiež seba). Motiváciou okrem lepšej postavy, kondície a zdravia môže byť taktiež výhra pre najlepší tím! Tak čo, idete na to? 🙂
Výživná tímovka prebieha od 20. mája do 17.júna 2019. Štartovné za osobu je 20 €. Každý súťažný tím sa skladá z 3 osôb. Pred začiatkom bude prebiehať vstupné meranie na Inbody. Počas trvania súťaže sa snažia členovia tímu čo najčastejšie chodiť na skupinové tréningy a dodržiavať základné výživové odporúčania.
Účasť na tréningoch:
Po každom tréningu si členovia tímu na plagát v telocvični poznačia bod do tabuľky k svojmu tímu. Každý tréning je za 1 bod, za deň môže teda tím získať maximálne 3 body (každá člen tímu=1 bod)
Na konci súťaže vyhodnotíme tím, ktorý mal najväčšiu účasť na skupinových tréningoch.
Príklad: Tím XYZ bol za 4 týždne dohromady 55 x na tréningu = 55 bodov.
Zmena telesnej kompozície:
Každý člen tímu bude zmeraný na Inbody pred a po skončení súťaže. Hodnotíme percentuálnu zmenu telesnej kompozície – svaly a tuk.
Príklad: Tím XYZ mal dokopy za 4 týždne pokles v telesnom tuku – 6% a zvýšil si svalovú hmotu o +10 %. Tieto zmeny spočítame dohromady 6+10 = 16, takže tím XYZ má 16 bodov za zmenu telesnej kompozície.
Celkovo má tím XYZ 55 + 16 = 71 bodov.
HARMONOGRAM súťaže:
-
Registrácia tímov prebieha do piatku 17.5.
-
Vstupné meranie – od pondelka 13.5. do stredy 22.5. Na meranie sa prosím vopred nahláste a pred meraním minimálne 3 hodiny nič nejedzte, nepite a necvičte. Ideálny čas na meranie je ráno, ale budeme merať aj poobede pred tréningami.
-
Začiatok súťaže od pondelka 20.5., koniec súťaže 17.6. 2019
-
Výstupné merania – od pondelka 17.6. do soboty 22.6. Na meranie sa prosím vopred nahláste a pred meraním minimálne 3 hodiny nič nejedzte, nepite a necvičte. Ideálny čas na meranie je ráno, ale budeme merať aj poobede.
-
Vyhodnotenie súťaže a víťazov – v pondelok 24.júna 2019.
Základné výživové odporúčania
Bude to super ľahké, a ak dodržíte tieto rady, ste na najlepšej ceste za lepším zdravím a postavou!
Počas 4 týždňov sa budeme držať 3 jednoduchých výživových odporúčaní, ktoré sme si prevzali od Bena Bergerona z CrossFit New England:
- Eat Real Food – JEDZ SKUTOČNÉ JEDLO.
- Not Too Much – NIE PRÍLIŠ VEĽA.
- Mostly Plants – VäČŠINOU RASTLINNÉHO PôVODU.
3. Väčšinou rastlinného pôvodu.
Každé jedlo by malo pozostávať predovšetkým zo zeleniny a ovocia. Najväčšia časť na tanieri / prípadne v 3 priehradkovej krabičke, by mala byť naplnená zeleninou, zvyšné 2 bielkovinami (mäso, ryby, vajíčka,..) a tukmi (orechy, semiačka, avokádo, olivový olej, kokosový, … ). Bonus – zeleninu môžete konzumovať v neobmedzenom množstve v každom jedle 🙂
Ďalšie odporúčania pre maximálne výsledky
ZOZNAM ODPORÚČANÝCH POTRAVÍN
Sacharidy
Sacharidy budú tvoriť približne 1/4 na našom tanieri /v krabičke. Vašim cieľom je vyberať si nutrične bohaté a nízkokalorické sacharidy ako je ovocie alebo škrobová zelenina (zemiaky, tekvica,..), prípadne aj obilniny (špalda, pohánka, ovos, ryža,…) a pseudoobilniny (kuskus, amarant, quinoa,..)
Bielkoviny / proteíny
Bielkoviny tvoria približne ďalšiu 1/4 taniera / krabičky. Najviac bielkovín obsahuje mäso a ryby. Mäso – čím je chudšie, tým lepšie (slanina teda nepatrí do zdroja bielkovín, ale tuku). Najlepšiou voľbou je mäso z bio chovu od zvierat, ktoré boli kŕmené trávou, prípadne ryby chytané v moriach a nie na farmách.
- Mäso (červené, divina, hydina, králičie,…)Ryby a morské plody
- Vajcia
Zelenina
Zelenina tvorí najväčšiu časť vášho taniera / krabičky -okolo 50-60%. Každé jedlo by malo obsahovať nejaký druh zeleniny, ideálne keď zeleninu striedame, aby sme mali dostatok vitamínov a vlákniny. Zeleninu môžete jesť v neobmedzenom množstve a akokoľvek pripravenú (ideálne čerstvu, ale aj dusenú, varenú, grilovanú, fermentovanú,…).
Druhy zeleniny:
- Listová zelenina – kapusta, kel, mangold, portulaka, rukola, šalát, špenát
- Hlúbová zelenina – karfiol, brokolica, kaleráb
- Plodová zelenina – uhorka, paradajka, paprika, patizón, melón cukrový, melón vodový, tekvica
- Cibuľová zelenina – cibuľa, cesnak, pažítka, pór
- Koreňová zelenina – mrkva, petržlen, chren, čierny koreň, reďkev, cvikla, repa
- Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica, sója
Tuky
Množstvo tuku v každom vašom jedle by malo zodpovedať veľkosti vášho palca.
Zdroje tuku:
- avokádo
- orechy a semiačka
- kokosový olej
- olivový olej
- avokádový olej
- organické maslo
- slanina (bez rôznych aditív a dochucovadiel